קבוצות של פעלים שיש להן אופני הטייה פחות או יותר זהים מכונות בניינים. לעיתים בניינים משקפים את משמעותם של פעלים.
בתוך כל בניין, פעלים עשויים להיות מוטים באופנים שונים מעט. פעלים השייכים לאותו בניין ויש להם אותה הטייה מקובצים יחד לאותו דגם-פועל. למשל, בבנין קל לפועל לִכְתּוֹב יש צורת עבר כָּתַבְתִּי אבל לפועל לִשְׂנוֹא יש צורת עבר שָׂנֵאתִי כך שהפועלים הללו נמצאים בדגמי-פועל שונים למרות שהם נמצאים באותו בינין.
קל – פָּעַל - פִּעֵל - פֻּעַל - נִפְעַל - הִפְעִיל - הֻפְעַל - הִתְפַּעֵל
בניין זה מכונה גם בניין קל, כלומר בצורת היסוד שלו מופיעים רק שלושת עיצורי השורש ללא מוספיות וללא דגש חזק תבניתי.
דגמי-פועל של הבנין:
חיזוק הפעולה, כנראה, הוראתו הבסיסית של בניין זה: שבר לעומת שיבר, חשב לעומת חישב. לפעמים משמעות הוראת הפועל פעילה ללא משמעות מיוחדת: צילם, דיבר. בניין פִּעֵל משמש גם לרוב פעלים עם שורשים ארבע אותיות (לבזבז) ופועלים שהושאלו משפות זרות (לפלרטט).
בניין פועל הוא הסביל הפנימי של בניין פיעל, ולפיכך מאפייניו דומים לאלו של בניין פיעל מלבד ההבדל בתנועות.
בניין נפעל היא פעולה חוזרת של בניין קל, לשמש גם כסביל של בניין קל (נשבר, נכתב, נבדק).
בניין הפעיל מתאפיין בתחילית ה' ובחיריק מלא בעי"ן הפועל. (הדליק, מדליק). בנין הִפְעִיל נוטה להיות בשימוש עבור פעלים מחוללי שינוי (הרטיב).
בניין הופעל הוא הסביל הפנימי של בניין הפעיל, כלומר בניין שיש בו אותם עיצורים כמו בבניין הפעיל, פרט לכך שהתנועות שונות, וההבדל בתנועות מסמן את הסבילות. מאחר שהופעל הוא בניין סביל אין לו ציווי ומקור.
בניין הִתְפַּעֵל נוטה להיות בשימוש בפעלים רפלקסיביים (למשל להתגלח – לגלח את עצמך) לפעמים יש לפעלים בבנין הִתְפַּעֵל משמעות הדדית (דבר שנעשה 'זה לזה'), למשל להתכתב, להתווכח.